AUBELGISCH

7 gekke Belgische gewoontes

Hoe herken je een Belg? Het antwoord op deze vraag heeft al menig keer tot de soms hilarische en typische Belgenmoppen geleid. En toch zit er een grond van waarheid in. Daarom een snelcursus ‘Belgische gewoonten’.

typisch belgisch

1. Frieten met mayonaise

De meesten kennen wel frieten en mayonaise, maar de twee samen in één pakje? Dat is weird. Maar voor ons Belgen de normaalste zaak van de wereld.

2. Extreem beleefd

Wanneer iemand tegen ons aanbotst, zeggen wij bijna altijd als eerste sorry.

3 . Expert indirect communiceren

Wij Belgen zijn uitstekend in indirect communiceren en zeggen vaak het omgekeerde van wat we eigenlijk willen zeggen. Logisch toch?

4. Het weer als nationale hobby

We kunnen als geen ander praten over het weer. Praatje maken met een vreemde? “Mooi weer vandaag hé?” Werkt altijd.

5. Honger

Vraag je ons of we honger hebben, dan kijken we eerst op onze horloge. Is het al tijd?

6. Een kleine attentie

Bloemen, een fles wijn of een doos pralines: Ja, we geven graag geschenken. Niet alleen bij verjaardagen of met Kerstmis, maar ook als we bij iemand op bezoek gaan. Alsjeblieft.

7. Een smoske of Dagobert

Kijk niet raar op wanneer je een Belg een ‘smos*’ (in Vlaanderen) of een ‘Dagobert’ (in Wallonië) hoort bestellen. Hij wil dan gewoon een stuk stokbrood met wat kaas, ham, groenten en schijfjes ei ertussen. Die Belgen toch.

*’Smos’ verwijst naar het Vlaamse woord ‘smossen’, wat zoveel betekent als ‘morsen’. Er steekt namelijk zoveel beleg tussen het broodje dat er vaak gemorst wordt tijdens het eten.

4. Het weer als nationale hobby

We kunnen als geen ander praten over het weer. Praatje maken met een vreemde? “Mooi weer vandaag hé?” Werkt altijd.

5. Honger

Vraag je ons of we honger hebben, dan kijken we eerst op onze horloge. Is het al tijd?

6. Een kleine attentie

Bloemen, een fles wijn of een doos pralines: Ja, we geven graag geschenken. Niet alleen bij verjaardagen of met Kerstmis, maar ook als we bij iemand op bezoek gaan. Alsjeblieft.

7. Een smoske of Dagobert

Kijk niet raar op wanneer je een Belg een ‘smos*’ (in Vlaanderen) of een ‘Dagobert’ (in Wallonië) hoort bestellen. Hij wil dan gewoon een stuk stokbrood met wat kaas, ham, groenten en schijfjes ei ertussen. Die Belgen toch.

*’Smos’ verwijst naar het Vlaamse woord ‘smossen’, wat zoveel betekent als ‘morsen’. Er steekt namelijk zoveel beleg tussen het broodje dat er vaak gemorst wordt tijdens het eten.