BINNENKIJKER

Tijdens de lockdown dacht ik: Hoe kunnen we het beter doen?

BINNENKIJKER

Tijdens de lockdown dacht ik: Hoe kunnen we het beter doen?

Terwijl het voor sommigen alle hens aan dek is, hebben heel wat Belgen de voorbije maanden zeeën van tijd gehad om na te denken. Dat geldt ook voor Filip (39) en Nathalie (37), die tussen het thuiswerken door beslisten om voortaan zoveel mogelijk lokale producten op tafel te zetten. Ondanks het feit dat gezonde voeding de laatste jaren al meer deel uitmaakte van hun drukke leven, bracht corona alles in een stroomversnelling. Nathalie vertelt waarom.

Tijd brengt raad

Wij eten heel gráág en lekker. En ook al hebben we een vrij druk leven, gezond en evenwichtig eten zijn voor ons altijd al belangrijk geweest: een gezond ontbijt, zoveel mogelijk variatie, koken met verse ingrediënten… Je kent het wel (lacht). In tegenstelling tot vroeger, hadden we nu wel de tijd om eens na te denken over hoe we dit in de toekomst nog beter konden doen. Sindsdien ga ik al eens vaker langs bij de boer, lees ik de etiketten op de verpakking en kies ik indien mogelijk voor Belgische producten, zoals Aubel.

“Ook in het nieuwe normaal heb je als consument zelf de sleutel in handen. Bewuster kiezen voor Belgische producten zoals Aubel  is voor ons een logische stap vooruit.”

Investeren in de toekomst

Ook voor onze kinderen vinden we het belangrijk dat ze al van kleins af aan leren dat gezond en bewust eten belangrijk is. Als ze later groot zijn, kunnen ze dan ook zelf beter de juiste keuzes maken: Wat eet ik precies? Van waar komt dit? Waarom wil ik dit wel of niet eten? Werden de dieren goed behandeld? Heb ik hier een eerlijke prijs voor betaald? Allemaal vragen die belangrijk zijn voor onze gezondheid én onze planeet. Want hoe je het ook draait of keert: het moet anders. En dat kan door te kiezen voor streekproducten of producten die transparant zijn over hun productieproces en land van herkomst.

Eerlijke prijs

In onze vriendenkring merk ik ook dat iedereen op zijn eigen manier bezig is met bewuster eten. Of met bepaalde aspecten die daarmee gepaard gaan. Waar sommigen kiezen voor meer bio, zoeken wij het vooral dichterbij. En ja, ik ben me bewust van het prijsverschil, maar die kleine meerprijs betaal ik met plezier: we eten gezonder, we dragen ons steentje bij aan dier en milieu én we investeren in de toekomst van onze kinderen. De rekensom is snel gemaakt: voor ons zoveel mogelijk lokaal!

Tip van Nathalie

Weinig tijd? Voorzie altijd wat basisingrediënten in huis zoals melk, boter, (geraspte) kaas, citroen(sap), pasta, rijst of couscous, eieren, olijfolie, knoflook en wat Aubel® charcuterie. Met deze ingrediënten kun je altijd een lekkere maaltijd bereiden.