AH ZO!

Ken je deze 5 bizarre culinaire tradities al?

Zet jij groene bladgroenten op tafel met oudjaar? Dan kies je voor geluk volgens de Amerikanen. En geen nieuw jaar zonder een kommetje rijstpudding, denken de Zweden. Samen met de feestdagen duiken overal ter wereld ook culinaire tradities op. Deze 5 konden we je niet onthouden.

Pas op voor de zure druif in Spanje

Om middernacht - als de klok 12 uur slaat - eten veel Spanjaarden in een sneltempo twaalf druiven op: één druif voor elke nieuwe maand van het jaar. Maar let op, is druif nummer 8 zuur? Dan ziet augustus er niet zo rooskleurig uit voor jou.

Linzen op goed geluk in Italië

Omdat linzen verdacht veel lijken op kleine geldmuntjes, serveren veel Italiaanse families op 1 januari linzen. In het nieuwe jaar zouden zij zorgen voor rijkdom. Zo zie je maar: linzen zijn niet alleen goed voor je gezondheid, ook je portemonnee vaart er wel bij.

Zeg het met muziek in Schotland

In Schotland schenken ze om middernacht het glas vol met whisky terwijl ze mijmerend terugdenken aan ‘vervlogen tijden’ op de melodieën van Auld Lang Syne: een lied van de Schotse dichter Robert Burns.

Lang zal hij leven in Japan

Lange noedels eten met Nieuwjaar betekent een lang leven in Japan. Het gerecht dat traditioneel wordt gegeten is: ‘toshikoshi’ soba, wat letterlijk “van het ene naar het andere jaar” betekent. Soba zijn boekweitnoedels.

Als het maar veel is in Estland

Last van een opgeblazen gevoel na het feestdiner? Blijf dan uit de buurt van Estland: daar serveren ze zeven, acht, negen, tot maar liefst twaalf maaltijden zodat je in het nieuwe jaar zeker niets tekort zou komen. Hoe meer maaltijden, hoe zekerder je mag zijn van je geluk. Burp.