EVEN STILSTAAN EN GENIETEN

De kracht van familietradities

Kerstcadeaus kopen, een feestmaal voorbereiden, familie bezoeken: het vergt wat kunst- en vliegwerk om alles op tijd en met een mooi lintje errond klaar te krijgen. Dat sommigen daar nogal creatief mee omspringen, bewijzen mama An, papa Frederik en oma Yvette. Zij vertellen je over de kracht van kersttradities. En hoe die al enkele jaren leiden tot rust en mooie familieherinneringen.

Tv uit en klassieke muziek aan

An (34), mama van Lea (5) en Céline (8)


"Bij ons begint kerstdag met de kinderen in hun pyjama in de zetel voor tv. Terwijl ik een uurtje yoga doe, dekt mijn man de tafel en zorgt hij voor een vers ontbijt. Als iedereen is aangekleed, gaat de tv uit en de muziek aan: klassieke muziek. Lea is fan van Beethoven (lacht). En dan lekker lang ontbijten. Dat moment is goud waard. Intussen proberen we ‘kerstdag’ ook te herhalen op een doordeweekse zondag. Door omstandigheden lukt dat niet altijd, maar als het lukt, dan kan mijn zondag niet meer stuk."

Samen de kerstboom versieren

Yvette (65), oma van Alex (6), Victor (4) en Lucie (3)


"Op kerstavond komen mijn zoon en dochter met hun gezin bij ons eten. Dan zorg ik voor een uitgebreid menu. We starten steevast met tomatensoep met balletjes. Maar eigenlijk begint ‘mijn traditie’ al een beetje vroeger. Sinds er kleinkinderen zijn, helpen zij me elk jaar de kerstboom te versieren: hoe meer lichtjes en kleur, hoe beter (lacht)! Goh ja, al die kleintjes daar zo rond de kerstboom zien staan: mijn man en ik kijken er elk jaar ontzettend naar uit. En intussen onze kinderen en kleinkinderen ook."

Zeegroetjes, dat is toch een uniek kerstcadeautje?

Kerstpostkaart van aan zee

Frederik (37), papa van Juliette (7) en Charlie (4)


"Bij ons schiet echte qualitytime met de kinderen er soms wat bij in. Daarom kiezen we ervoor om Kerstmis aan zee te vieren, gewoon onder ons viertjes. Even uitwaaien en alleen maar 100% aandacht voor elkaar. Tuurlijk plannen we ook nog familiebezoeken, maar die enkele dagen aan zee zijn ‘ons momentje’. Elk jaar struinen we plaatselijke winkeltjes af op zoek naar de perfecte kerstpostkaart. Met kerst zeegroetjes krijgen op een oude vergeelde postkaart? Dat is toch een uniek kerstcadeautje? (knipoogt)"